Lisans Eğitimi
Hangi bölümde okuyacağınıza karar verdiğinizde Avusturya’daki eğitiminize ilk adımınızı atmak için hazırsınız demektir. Avusturya üniversitelerine kayıt olabilmek için Türkiye’de üniversite sınavına girip, lisans eğitimi almaya hak kazanmış olmanız gerekiyor. Dolayısıyla bölüm kararınızı Türkiye’de üniversite sınavına girmeden önce vermenizi öneriyoruz. Türkiye’de hangi bölüme yerleştirildiyseniz Avusturya’da da aynı bölüme ya da en yakın bölüme kayıt yaptırabilirsiniz. Fakat kayıt işlemi için sınav sonucunu beklemenize gerek yok. Özellikle dönem kaybı yaşamamak için üniversite sınavını beklemeden ön kayıt işlemini yaptırmanız oldukça önemli.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise şu; Türkiye’deki açık öğretim fakültesi, ikinci öğretim ve iki yıllık meslek yüksek okullarının Avusturya’da karşılığı bulunmadığından buradan gelen başvurular kabul edilmiyor.
Başvurunun değerlendirilmesi ve kabul alabilme şansının yükselmesi için lise mezuniyet notu da önem taşıyor. Yoğun başvuru alan Avusturya üniversitelerinde, mezuniyet notunun 80 ve üzerinde olması kabul alma şansını artırıyor.
Eğitimine Türkiye’de devam eden üniversite öğrencileri de Avusturya’ya yatay geçiş yapabilirler. Türkiye’de vermiş olduğunuz dersleri saydırabilir, sadece kalan fark derslerini tamamlayarak diploma almaya hak kazanabilirsiniz.
- Lise diploması (4 yıllık eğitim)
- Viyana’da okumak istediğiniz bölüm için Türkiye’de yapılan TYT-YKS sınavında aynı bölümü lisans (4 yıllık) düzeyinde kazandığınızı gösteren ÖSYS sonuç belgesi
- ÖSYM yerleşim belgesi
- Türkiye’de yerleşeceğiniz üniversite, devlet üniversitesi veya özel üniversite olabilir. Özel Üniversiteler için yerleşti belgesi yeterlidir. Para yatırarak kayıt yaptırmanıza gerek yoktur.
- En fazla 2 yıl önce alınmış A2 düzeyinde Almanca dil yeterliliği sertifikası
- Tüm başvurular için minimum A2 seviyesinde Almanca dil yeterliliği talep ediliyor. A2 seviyesinde Almanca dil yeterliliği olan öğrenciler üniversitelerin yönlendirdiği dil hazırlık okulunda eğitim alarak Almanca dil yeterliliğini C1 düzeyine getirdikten sonra lisans eğitimine başlayabiliyor. Almanca dil yeterliliği C1 düzeyinde olan öğrenciler, dil yeterlilik seviyelerini kabul gören sertifikalar ile belgeleyerek direkt lisans eğitimine başlayabiliyor.
- Online ön kayıt
- Viyana/Viyana Teknik Üniversitesi’nde giriş sınavı olan bölümler için 50 euro ödeme
- Minimum 3 yıl süreli pasaport (10 yıl süreli olmasını öneririz)
Yüksek Lisans Eğitimi
Bazı bölümlerde bir takım farklılıklar olsa da Avusturya üniversitelerinden birinde yapacağız yüksek lisans eğitimi için genellikle lisans eğitimini bitirmiş ve ALES sınavını geçmeniz bekleniyor. Avusturya üniversiteleri ile Türkiye üniversiteleri lisans programlarındaki farklardan kaynaklanan 4-5 civarında ders farkı çıkabiliyor. Bu derslerin de yüksek lisans eğitimine başlamadan önce verilmesi gerekiyor.
Avusturya eğitim sisteminde lisans eğitiminden yüksek lisansa geçerken veya yüksek lisansı tamamlayıp doktora programına başlarken herhangi bir sınava girmek gerekmiyor. Doğrudan bir sonraki programa başlayabiliyorsunuz.
- Lisans diploması (4 yıllık örgün eğitim bir üniversiteden)
- Transkript (4 yıllık eğitim alınan tüm derslere ilişkin notlar)
- Türkiye’de mezun olduğunuz lisans programına uygun yüksek lisans bölümü belirleme
- En fazla 2 yıl önce alınmış A2 düzeyinde Almanca dil yeterliliği sertifikası (ÖSD, Goethe, Telc vb.)
- Tüm başvurular için minimum A2 seviyesinde Almanca dil yeterliliği talep ediliyor. A2 seviyesinde Almanca dil yeterliliği olan öğrenciler üniversitelerin yönlendirdiği dil hazırlık okulunda eğitim alarak Almanca dil yeterliliğini C1 düzeyine getirdikten sonra yüksek lisans eğitimine başlayabiliyor. Almanca dil yeterliliği C1 düzeyinde olan öğrenciler, dil yeterlilik seviyelerini kabul gören sertifikalar ile belgeleyerek direkt yüksek lisans eğitimine başlayabilir.
- Özgeçmiş (İngilizce veya Almanca)
- Motivasyon yazısı (Bazı bölümler için oldukça önemli. Dikkatli ve özenli hazırlanmalı.)
- Online ön kayıt
- Viyana/Viyana Teknik Üniversitesi’nde giriş sınavı olan bölümler içim 50 euro ödeme
- Minimum 3 yıl süresi pasaport (10 yıl süreli olmasını öneririz)
- Bazı bölümlerde ders içerikleri/müfredat ve aldığınız krediler önemli olduğundan müfredat içerikleri bölüme göre hazırlanmalı.
Bilmeniz Gerekenler
- Sunulan tüm resmi belgeler ile tercümelerinin doğru ve eksiksiz hazırlanması son derece önemli.
- Lisans mezunuysanız diplomanızı henüz almamış olsanız bile “Geçici Mezuniyet Belgesi” ile yüksek lisans başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Özel Üniversite kazandıysanız, kayıt ücreti ödemeden, yerleşti belgesi alarak başvuru yapabilirsiniz.
- Viyana üniversitelerince son 2 yıl içerisinde alınmış olması kaydıyla kabul gören dil sertifikaları;
- ÖSD
- Goethe Institut
- Telc
- DSD I
- ÖIF Test
- Language Center of the University of Vienna