Viyana Teknik Üniversitesinde genel olarak teknik dallar ve mühendislikler bulunmaktadır.
ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System): AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi)
LİSANS EĞİTİMİ (BACHELORSTUDIUM)
TU Viyana’daki lisans programları 6 yarıyıl (3 yıl) sürer ve genellikle Almanca olarak yapılır. Çalışmalar, alanınızda çalışmanıza veya bir yüksek lisans derecesine devam etmenize olanak tanıyan Bachelor of Science (BSc) akademik unvanı ile sona erer.
Bölümler:
Mimarlık (Architektur): 180 ECTS, 3 yıl, Viyana teknik üniversitesinde Mimarlık ve Mekansal Planlama Fakültesi şu anda özellikle aşağıdaki alanlarda yoğun bir şekilde araştırma yapmaktadır:
- Sağlık, eğitim ve barınma alanlarında sosyal altyapı
- Dayanıklılık
- Dijitalleşme
Bilgisayar Mühendisliği ve İktisat Mühendisliği (Informatik und Wirtschaftsinformatik): 180 ECTS, 3 yıl.
Şehir Planlama ve Çevre Düzenleme (Raumplanung und Raumordnung): 180 ECTS, 3 yıl, bölümün odak noktası tasarım, proje çalışması, teorik ve pratik temellerin öğrenilmesidir. Bu özellikle planlama araçlarını, mekânsal analiz yöntemlerini ve bölge planlamasından şehir planlamasına kadar mekânsal planlamanın farklı planlama düzeylerini tanımayı içerir. Seçmeli dersler alanında bireysel odak belirlenir. İlgi alanlarınıza bağlı olarak aşağıdaki seçmeli modüller arasından seçim yapabilirsiniz.
- Kaynak Manzarası
- Kentsel Gelişim Süreçleri ve Araçları
- Uzayda Trafik
- İşbirliği Bölgesi
- Sürdürülebilir Kentsel Gelişim
- Turizm Gelişimi
- (Halka açık) Şirketlerin Yönetimi
- Proje Yönetimi ve Altyapı Ekonomisi
- İletişim ve Katılım
- Planlama Süreçlerinde Yasal Yönler
- Görsel Teknoloji
- Uluslararası Şehircilik
- İklim Dostu Mekansal Planlama
İnşaat Mühendisliği (Bauingenieurwesen): 180 ECTS, 3 yıl, Lisans derecesi temel olarak tamamlanması gereken derslerden oluşur ve az sayıda serbestçe seçilebilen derslere izin verir. Odak noktası, inşaat mühendisliğinin tüm alanlarında geniş ve sağlam temelli bir eğitimdir.
Elektrik ve Bilişim Mühendisliği (Elektrotechnik und Informationstechnik): 180 ECTS, 3 yıl, Elektrik Mühendisliği ve Bilişim Teknolojileri lisans programında derslerin çoğu zorunludur. Temel yükü matematik, elektrik mühendisliği, programlama, ölçüm ve devre teknolojisi gibi önemli alanlardan öğreneceksiniz. Uzmanlıkta, bir yüksek lisans derecesi seçmenize de yardımcı olacak ana araştırma alanları hakkında fikir edinebilirsiniz. Ayrıca zorunlu seçmeli ve serbest seçmeli ders havuzundan ilgi alanlarınıza uygun dersleri seçebilirsiniz.
Jeodezi ve Coğrafi Bilgi (Geodäsie und Geoinformation): 180 ECTS, 3 yıl, Lisans derecesi, ölçme teknolojisi, uydularla navigasyon, yer gözlemi ve harita oluşturma gibi alanlarda önemli temelleri öğretir. Kursun amacı, size jeodezi ve coğrafi bilginin tüm alanlarında geniş bir temel sağlamaktır. Derslerin yaklaşık %70’i zorunludur. Konuya özel seçmeli modüllerde, serbest seçmeli derslerde ve aktarılabilir becerilerde kendi önceliklerinizi belirleme şansına sahipsiniz. Yüksek lisans derecesinde, müfredatınızı daha da kişiselleştirebilirsiniz.
Makine Mühendisliği (Maschinenbau): 180 ECTS, 3 yıl, Kurs, geniş bir eğitime dayalıdır ve enerji, hareketlilik ve çevre gibi büyük zorlukları çözmek için yeniliklere odaklanır. Makine Mühendisliği ve İşletme Fakültesi, enerji, hareketlilik, ulaşım ve çevre, malzeme, üretim ve yönetim, insan merkezli tasarım, sağlık ve tıp ve dijital mühendislik inovasyonu gibi araştırma ve öğretime odaklanmaktadır. İleri düzey modüllerde ve profesyonel alan oryantasyonunda, güncel konuları hedefli bir şekilde ele alabilir ve yüksek lisans programlarından birinde ilgi alanlarınızı derinleştirebilirsiniz.
Kimya Mühendisliği (Technische Chemie): 180 ECTS, 3 yıl,
Matematik Mühendisliği (Technische Mathematik): 180 ECTS, 3 yıl, teknik matematiğin alt dalları;
- Teknik Matematik (Technische Mathematik): Teknik Matematik lisans derecesinde, yalnızca analiz, cebir ve sayısal matematikle değil, aynı zamanda programlama ve matematiksel yazılımın yanı sıra istatistik ve olasılık teorisi ile de ilgileneceksiniz.
- İstatistik ve Ekonomik Matematik (Statistik und Wirtschaftsmathematik): İstatistik bölümünde, istatistiki verileri analiz ederek bilgi elde etmeyi, bu verileri analiz etmek için bilgisayarları kullanmayı, olayların olasılığını nasıl hesaplayacağınızı ve zaman içindeki değişiklikleri nasıl analiz edeceğinizi öğreneceksiniz. İşletme Matematiği bölümünde, iş problemlerini nasıl çözeceğinizi öğreneceksiniz. İş hayatında matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin nasıl uygulanacağını ve matematiksel modeller ve algoritmalar kullanarak iş süreçlerinin nasıl iyileştirileceğini öğreneceksiniz.
- Finans ve Sigorta Matematiği (Finanz- und Versicherungsmathematik): Finans ve Aktüeryal Matematik lisans programında sadece analiz, lineer cebir ve geometri ile değil, aynı zamanda stokastik süreçler, sayısal matematik, istatistik ve olasılık teorisi ile de ilgileneceksiniz.
Fizik Mühendisliği (Technische Physik): 180 ECTS, 3 yıl, fizik lisans derecesi, fizik ve uygulamaları alanında kapsamlı bir temel eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Eğitim aşağıdaki ana konularda gerçekleşir;
- Laboratuvar ile fiziğin temelleri
- Matematik
- Elektronik ve hesaplamanın temelleri
- Teknik mekanik
- Teorik fizik (elektrodinamik, kuantum teorisi, istatiksel fizik)
- Maddenin yapısı (kimya, katı hal fiziği, atomik, nükleer ve parçacık fiziği)
Çevre Mühendisliği (Umweltingenieurwesen): 180 ECTS, 3 yıl, Lisans programında, çevre mühendisliğinin dört ana alanına bir giriş alacaksınız.
- “Jeo-uzamsal verilerin elde edilmesi ve işlenmesi”: Jeofizik ve uzaktan algılama gibi özel teknikleri kullanarak toprağı ve yeryüzünü nasıl ölçeceğinizi ve karakterize edeceğinizi öğreneceksiniz.
- “Çevresel risk – iklim, hava kalitesi ve gürültü”: Hava kalitesi ve iklim ile ilgili temel bilgileri öğreneceksiniz.
- “Çevresel Risk – Su”: Bu odak, su sağlama sistemlerini ve sel, kuraklık ve sağlık risklerinin yönetimini ele alır.
- “Su Kalitesi Ekonomisi ve Kaynak Yönetimi”: Suyun nasıl arıtılacağını, atık suyun nasıl bertaraf edileceğini ve atığın nasıl yönetileceğini öğreneceksiniz.
Proses Mühendisliği (Verfahrenstechnik): 180 ECTS, 3 yıl, proses mühendisliği bölümünün ana odağını oluşturan teknik kimya ve makine mühendisliğinin temelleri ve uygulamaları ile disiplinler arası bir mühendislik bilimidir. Bu nedenle, bu iki disiplinde geniş bir eğitim sunulmakta ve öğrencilere sağlam bir temel sağlanmaktadır. Ayrıca, pratik gerekliliklere (örneğin yönetim, yasal yönler) ilişkin bilgileri genişletmek için diğer bölümlerle disiplinler arası iş birliği teşvik edilir.
Endüstri-Makine mühendisliği (Wirtschaftsingenieurwesen – Maschinenbau): 180 ECTS, 3 yıl, endüstri mühendisliği sistemleri farklı açılardan modelleyebilmek, simüle edebilmek ve tasarlayabilmek için disiplinler arası mühendislik, matematik, sosyal ve ekonomik bilgi verir. Değişken gereklilikleri karşılamak için, endüstri mühendisi bilimsel olarak sağlam ve uygulamaya yönelik uzman ve metodolojik bilgiye ihtiyaç duyar. Bir yandan, ekonomik bir mal ve hizmet üretimi anlamında operasyonel süreçlerin tasarımı, optimizasyonu ve uygulanması gerekmektedir. Öte yandan, sürekli değişen rekabet koşullarının da nitelikli bir şekilde izlenmesi, yeni zorlukların erkenden tespit edilmesi ve şirketler için kullanılması için gereklidir.
YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ (MASTERSTUDİEN)
Yüksek lisans derecesi, akademik meslek öncesi eğitimi derinleştirmeye ve tamamlamaya hizmet eden düzenli bir çalışma kursudur. TU Wien’deki yüksek lisans programları genellikle dört dönem sürer ve 120 AKTS değerindedir. TU Viyana’da tamamlanmamış bir lisans derecesi ile kabul durumunda ek sınavlar gerekebilir. Bir eğitim kursuna kabul için irtibat kurulacak kişiler, ilgili dekanlıklardır. Yüksek lisans derecesi atamasına rağmen, çalışmalar iyi bilinen Diplomingenieur (Dipl.-Ing.) unvanıyla sona erer. Akademik unvanın verildiğine dair bildirim Almanca ve İngilizce olarak yapılır. İngilizce versiyonunda, Master of Science (MSc) ile eşdeğerlik onaylanmıştır.
Bölümler:
Mimarlık (Architektur): 120 ECTS, 2 yıl, mimarlık lisans mezunları için yüksek lisans alanları;
- Yapı Bilimi ve Çevre (Building Science and Environment)
- Mimarlık (Architektur)
Kimya (Chemie): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları;
- Yeşil Kimya (Green Chemistry)
- Teknik Kimya (Technische Chemie)
- Malzeme Kimyası ve Teknolojisi (Chemie und Technologie der Materialien)
İnşaat Mühendisliği (Bauingenieurwesen): 120 ECTS, 2 yıl, inşaat mühendisliği bölümünde yüksek lisans alanları;
- İnşaat Mühendisliği (Bauingenieurwissenschaften)
- Altyapı Yönetimi (Infrastrukturmanagement)
- Biyomedikal Mühendisliği (Biomedical Engineering): 120 ECTS, 2 yıl.
Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik (Computational Science and Engineering): 120 ECTS,2 yıl.
Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (Elektrotechnik und Informationstechnik): 120 ECTS, 2 yıl, elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünde yüksek lisans alanları:
- Elektrik Enerjisi Teknolojisi ve Sürdürülebilir Enerji Sistemleri (Elektrische Energietechnik und nachhaltige Energiesysteme)
- Gömülü Sistemler (Embedded Systems)
- Telekomünikasyon (Telecommunications)
- Mikroelektronik ve Fotonik (Mikroelektronik und Photonik)
- Otomasyon ve Robotik Sistemler (Automatisierung und Robotische Systeme)
Jeodezi ve Coğrafi Bilgi (Geodäsie und Geoinformation): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- Jeodezi ve Jeoinformasyon (Geodäsie und Geoinformation)
- Uluslararası Haritacılık (Internationales Cartography)
Bilgisayar Bilimi (Informatik): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- DDP Hesaplamalı Mantık (DDP Computational Logic)
- Veri Bilimi (Data Science)
- İşletme Bilişimi (Business Informatics)
- Mantık ve Hesaplama (Logic and Computation)
- Görsel Hesaplama (Visual Computing)
- Medya ve İnsan Merkezli Bilgi İşlem (Media and Human-Centered Computing)
- Tıp Bilişimi (Medizinische Informatik)
- Yazılım Mühendisliği ve İnternet Hesaplama (Software Engineering & Internet Computing)
- Bilgisayar Mühendisliği ( Technische Informatik)
- Bilgisayar Bilimi Didaktiği (Informatikdidaktik)
Makine Mühendisliği (Maschinenbau): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- Makine Mühendisliği (Maschinenbau)
- İmalat ve Robotik (Manufacturing and Robotics)
Malzeme Bilimi (Materialwissenschaften): 120 ECTS, 2 yıl.
Şehir Planlama ve Çevre Düzenleme (Raumplanung und Raumordnung): 120 ECTS, 2 yıl.
Teknik Matematik (Technische Mathematik): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- Mühendislikte Matematiksel Modelleme: Teori, Nümerik, Uygulama (Mathematical Modelling in Engineering: Theory, Numerics, Application)
- Teknik Matematik (Technische Mathematik)
- İstatistik ve İşetme Matematiği (Statistik-Wirtschaftsmathematik)
- Finans ve Sigorta Matematiği (Finanz- und Versicherungsmathematik)
- Teknik Fizik (Technische Physik): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- Fiziksel Enerji ve Ölçüm Teknolojisi (Physikalische Energie- und Messtechnik)
- Teknik Fizik (Technische Physik)
Çevre Mühendisliği (Umweltingenieurwesen): 120 ECTS, 2 yıl.
Proses mühendisliği ve sürdürülebilir üretim (Verfahrenstechnik und nachhaltige Produktion): 120 ECTS, 2 yıl.
Endüstri Mühendisliği (Wirtschaftsingenieurwesen – Maschinenbau): 120 ECTS, 2 yıl.
Üniversiteler Arası Çalışmalar (Interuniversitäre Studien): 120 ECTS, 2 yıl, yüksek lisans alanları:
- Uluslararası Haritacılık (Internationales Cartography)
- Telekomünikasyon Ortak Yüksek Lisans Programı (Joint Master Degree Program in Telecommunications)
DOKTORA EĞİTİMİ (DOKTORATSTUDIUM)
Viyana Teknik Üniversitesi’ndeki doktora çalışmalarının özü, kendi bilimsel araştırmanızdır. Edinilen yeni bilgilerle bilimin gelişimine önemli bir katkı sağlanmaktadır. Doktora sonundaki tez, bu araştırma çalışmasının sonuçlarının özetini temsil eder. Viyana Teknik Üniversitesi’nde hepsi bir çalışma planına dayanan ve önceki eğitim türüne göre tahsis edilen üç doktora programı vardır. Doktora programı 6 yarıyıldan oluşur. Tez çalışmasının 162 AKTS çerçevesinde hazırlanması ve toplam 18 AKTS’lik derslerin tamamlanmasından oluşmaktadır. Tezin hazırlanmasına yönelik bağımsız araştırma, öğretim lisansı (profesörlük yeterliliği) olan bir kişi tarafından denetlenmelidir. Doktora programının sonucu, tez sınavı ile genel bir kurul sınavı olan Rigorosum’dur. Viyana Teknik Üniversitesinde doktora çalışmalarına kabul için ön koşullar şunlardır:
- İlgili bir Diplom, Magister, Master veya öğretmenlik derecesinin tamamlanması veya
- Tanınmış bir yerli veya yabancı lise sonrası eğitim kurumundan eşdeğer bir derecenin tamamlanması veya
- Fachhochschule Studiengesetz Bölüm 6 (4) uyarınca teknik olarak ilgili bir uygulamalı bilimler üniversitesi diploma kursunun veya uygulamalı bilimler üniversitesi yüksek lisans kursunun tamamlanması ve
- AB üyesi olmayan veya AEA vatandaşları için: muhtemelen ayrıca diplomanın menşe ülkesinde doktora çalışmalarına doğrudan kabul edildiğinin kanıtı (özel üniversiteye giriş yeterliliği) ve
- öğretim lisansı olan bir kişiden süpervizyon onayı (resmi olarak gerekli olmamakla birlikte, doktora programını danışman olmadan tamamlamak mümkün değildir.)
Viyana Teknik Üniversitesinde doktora programları şunlardır:
- Sosyal ve Ekonomik Bilimler (der Sozial- und Wirtschaftswissenschaften)
- Teknik Bilimler (der technischen Wissenschaften)
- Doğa Bilimleri (der Naturwissenschaften)